Vaktheorie

Week 1 (13-04-2020) Les 1: Story en Plot

Beantwoord de volgende vragen mbt het verhaal: ‘Wie is de held/hoofdpersoon? Wat is het doel? Wat zijn de obstakels? (conflict) en hoe en met wie of wat wordt dit overwonnen? Dit helpt om de chronologie te bepalen. Benoem vervolgens, voor zover je dat uit de filmpjes kunt opmaken:
-Met wie, waar, wanneer en hoe begint de plot?
-Met wie, waar, wanneer en hoe begint de story?

Hoofdpersoon: De kleindochter (Suman)
Doel: De twee jeugdvrienden weer bij elkaar brengen
Obstakels: De gaten in het geheugen van de opa, verloren contact, de fysieke afstand
Hoe wordt dit overwonnen: Door middel van google kunnen de locaties achterhaald worden, contact worden gelegd en een plan op touw gezet worden. Het plot begint met de grootvader die zijn kleindochter over zijn jeugdvriend vertelt. Ze zitten in een cafe. Dit gebeurt in het heden in India.
De story begint in de kindertijd van de grootvader in Lahore, voordat India werd verdeeld in India en Pakistan. Hij speelt samen met zijn beste vriend Yusuf.

Beantwoord de volgende vragen mbt het verhaal: ‘Wie is de held/hoofdpersoon? Wat is het doel? Wat zijn de obstakels? (conflict) en hoe en met wie of wat wordt dit overwonnen? Dit helpt om de chronologie te bepalen. Benoem vervolgens, voor zover je dat uit de filmpjes kunt opmaken: -Met wie, waar, wanneer en hoe begint de plot? -Met wie, waar, wanneer en hoe begint de story?

Hoofdpersoon: Het kleine jongetje (Mathias)
Doel: Ervoor zorgen dat de Kerstman het dorp kan bezoeken en Mathias kan ontmoeten
Obstakels: De kapotte brug
Hoe wordt dit overwonnen: Door de kracht van samenwerking van het hele dorp
Het plot begint met Mathias die in het heden bij het treinspoor een colaflesje vindt. Als hij samen met zijn vader terug loopt naar huis zie je de kapotte brug
De story begint in het verleden, de moeder van Mathias vertelt hem dat ze samen de kerstman in de grote stad zullen opzoeken. Waarschijnlijk gebeurt dit in hetzelfde huis waar Mathias nu woont zonder moeder.

Opdracht 1 : Kijk het filmpje: Alzheimer heart story.

Is het plot lineair of non-lineair?
Het plot is voor het grootste deel linear, maar aan het begin en het eind zie je wel beelden die niet chronologisch zijn met de rest. Voor het middenstuk is dus lineair en het begin en eind non-lineair.
Is er een verschil tussen wat je ziet (informatie uit de beelden) en wat je hoort (informatie op basis van de voice over)?
Ja, in het begin lijkt het alsof de voice-over terugblikt op de relatie van de hoofdpersoon en zijn vrouw, maar later besef je je dat hij het over zichzelf heeft. De beelden laten het proces van Alzheimer op de man zien, terwijl de voice-over meer over een ander persoon praat, en dat hij niet vergeten wil worden (terwijl het beeld laat zien dat hij steeds meer vergeet.
Wie is de verteller? (En, waarom is dat in dit geval extra complex?)
De verteller lijkt de man in de video te zijn, maar dit is niet helemaal duidelijk, omdat die man Alzheimer heeft en dit misschien juist niet kan vertellen. Na wat meer luisteren lijkt het meer op een verhaal dat wordt vertelt over de man bij zijn begrafenis door een naaste.

Opdracht 2 : zoek (bv op Vimeo/uit de presentatie) een kort filmpje, een filmfragment of een trailer waarin de story zich over een lange periode uitstrekt.

Hoe wordt in de plot het verstrijken van de tijd duidelijk gemaakt? Door de kostuums die de aap aanheeft. Elk kostuum hoort bij een ander moment in de geschiedenis. Om het verstrijken van tijd te begrijpen is wel een basiskennis van de (westerse) geschiedenis vereist. Ook wordt er van de appel die de aap bij zich heeft steeds meer gegeten.
Is er versnelling (of juist vertraging)? Vooral versnelling. Tussen sommige tijdperken zit meer tijd dan anderen. Tussen de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen zit bijvoorbeeld wel 3000 jaar verschil, terwijl er tussen de maanlanding en nu maar 51 jaar zit. De periodes van tijd die verstrijken worden steeds iets korter.
Wordt er gewerkt met archiefbeeld? Een voice over? Of een andere stijl/filter om een andere tijdsperiode aan te duiden? Het tijdperk wordt alleen aangeduid door een kostuum en een activiteit die daarbij past. Er wordt echt beroep gedaan op hoe de geschiedenis wordt gezien in de populaire cultuur. De tekenstijl en presentatie blijft de hele tijd hetzelfde. De stop-motion aan het begin en einde worden slechts als inleiding en einde van het filmpje gebruikt. Niet perse om een tijdsverloop aan te duiden.
Is het verhaal lineair of non-lineair? Linear. Alle Historische gebeurtenissen worden op chronologische wijze getoond.


Week 1: (13-04-2020) Les 1: Animatietechnieken

Wie is de maker: William Kentridge
In welke tijd was hij zij/actief: Als kunstenaar vanaf ongeveer 1980 tot nu. Kentridge is nu nog steeds actief, maar de belangrijkste periode voor zijn animatiefilms was tussen 1989 en 2003, waarin hij negen korte films maakte. Deze serie heet 9 Drawings for Projection. In deze films gebruikte hij voor het eerst de houtskooltechniek waar hij bekend mee is geworden
Wat is kenmerkend voor de stijl van deze maker: Het gebruik van houtskool. Het bijzondere aan zijn films is dat een tekening wordt gemaakt, uitgeveegd en dan wordt de volgende tekening gemaakt op hetzelfde blad. Hierdoor krijg je een soort vervaagde ‘geest’ van het beeld dat achter de tekeningen aan gaat. Er wordt maar heel soms gebruik gemaakt van kleur, en dat is dan vaak maar een basiskleur zoals blauw of rood. Als Zuid-Afrikaanse maker gaat zijn werk voornamelijk over sociopolitieke thema’s, zoals de apartheid. Hij laat zowel de slechte als de goede kanten van de plek waar hij is opgegroeid zien.

Felix In Exile (1994)

Felix in Exile is de vijfde film in de serie 9 Drawings for Projection. De film laat het verlaten en verwoeste terrein in de buurt van Johannesburg zien. Achtergelaten fabrieken en mijnen geven een sfeer van verdriet en verlorenheid. De film maakt gebruik van nostalgische gevoelens. Het concept van tijd en verandering komt in bijna al zijn films voor. Door de techniek van het uitvegen en overheen tekenen wordt dit benadrukt. De vervaging laat een passage van tijd zien.

In de serie zijn er twee hoofdpersonen: Soho Eckstein and Felix Teitlebaum. Ze zijn elkaar tegenpolen. Felix is de humane en liefdevolle tegenhanger van Soho, een meedogenloze kapitalist. In deze film wordt een nieuw karakter geïntroduceerd: Nandi, een Afrikaanse vrouw. Aan het begin van de film maakt ze tekeningen van het achtergelaten landschap. Er liggen Afrikaanse lichamen, die in de aarde smelten. Nandi legt het geweld vast dat bij de recente Zuid-Afrikaanse geschiedenis hoort. In een hotelkamer kijkt Felix naar deze tekeningen en peinst erover. Als hij in de spiegel kijkt verschijnt Nandi. Ze omhelzen elkaar, maar later wordt Nandi neergeschoten en ook weer in de grond opgenomen. De kamer van Felix loopt onder met blauw water. Dit staat symbool voor pijn en verdriet, maar een een zondvloed die nieuw leven belooft. Volgens Kentridge is deze film gemaakt vlak voor de eerste algemene verkiezingen in Zuid-Afrika, hij dacht na over hoe de mensen die waren gestorven door het wrede beleid zouden worden herinnerd in de nieuwe, vrijere wereld. Zal de wrede en racistische geschiedenis worden onthouden of weggemoffeld?

Technieken
In deze film wordt gebruik gemaakt van metamorfose, condensatie, fabricage en penetratie.

Metamorfose
In deze film wordt metamorfose wel het meeste gebruikt. Veel objecten veranderen of vervagen in iets anders. Dit zie je het meeste bij de lichamen die in het landschap veranderen.

Ook zijn er veel veranderingen van lijnen die worden getekend die dan een object vormen.

Condensatie
De condensatie is ook weer het beste te zien bij de lichamen die in het landschap smelten en dan weer opgebouwd worden tot iets anders, zoals een mijn. De tijd verstrijkt en uit het oude wordt iets nieuws gevormd.

Fabricage
De karakters in deze film zijn fabricages. Ze staan symbool voor denkbeelden en gebeurtenissen. De plek waar het verhaal zich afspeelt bestaat wel echt. De lichamen die in het landschap opgaan zijn een soort fantasiebeelden, net zoals de kamer waarin Felix zich bevindt.

Penetratie
In de film zie je vooral penetratie in de hotelkamer van Felix. De kamer is een soort inkijk in zijn hoofd. Er wordt duidelijk verdriet in afgebeeld, met het blauwe water dat de kamer overstroomd. De tekeningen van Nandi zijn nare herinneringen die hem kwellen. Hij voelt zich verbonden met Nandi. De tekeningen vullen zijn gedachten, hij kan het verleden niet loslaten. Aan het einde vervaagt de kamer en staat Felix in het meertje dat eerst Nandi’s lichaam was. Misschien stond hij hier al de hele tijd en was de kamer wat er in zijn hoofd afspeelde.


Week 2: (20-04-2020) Les 2: Mogelijkheden met animatie en non-fictie

Opdracht 1: Bekijk de volgende 5 trailers van docu’s die gebruik maken van een van die drie technieken en lees de introductietekstjes. Noteer per trailer:

I MADE YOU I KILL YOU

Waar gaat de documentaire over? Filmmaker Alexander Petru Badelita vertelt het verhaal van zijn kindertijd in Roemenie.
Wie is de hoofdpersoon? Alexander Petru Badelita
Welke van de drie animatieprincipes (Penetratie, Fabricage en Condensatie) is/zijn hier ingezet? Fabricage, Penetratie, Condensatie
Wat is volgens jou het doel of het effect van de inzet van die principes mbt het onderwerp van de documentaire? Er is waarschijnlijk geen beeldmateriaal beschikbaar van de verhalen die de filmmaker gaat vertellen. Met animatie kan hij toch een indruk geven van hoe het gebeurd is (fabricage). Ook hebben de animaties iets weg van kindertekeningen. Dit sluit goed aan bij het onderwerp, de kindertijd van de filmmaker. Door herinneringen te zien kijken we in het hoofd van de filmmaker.
Wat is de meerwaarde van animatie hier? De documentaire wordt er bijzonder door en er kan een beeld worden gegeven aan herinneringen.
Wordt het verhaal er meer of minder geloofwaardig van? Meer, omdat er wel beelden worden gebruikt van de filmmaker als kind in combinatie met de animatie. Er is dus wel een link met de echte wereld. Maar ook weer wat minder omdat er herinneringen worden getoond waarvan geen archiefbeeld of iets dergelijks beschikbaar is.

Five Years After the War

Waar gaat de documentaire over? Tim, de neef van de filmmaker, heeft zijn vader nooit gekend. Hij gaat op zoek naar zijn vader en wat het betekent om op te groeien zonder vader.
Wie is de hoofdpersoon? Tim
Welke van de drie animatieprincipes (Penetratie, Fabricage en Condensatie) is/zijn hier ingezet? Fabricage
Wat is volgens jou het doel of het effect van de inzet van die principes mbt het onderwerp van de documentaire? De documentaire wordt mooier en interessanter. De transities tussen scènes worden geleidelijker (je zet aan het eind dat de hoofdpersoon de film binnenstapt.)
Wat is de meerwaarde van animatie hier? Ik vind eigenlijk dat er hier wat minder meerwaarde is. Het interview is geanimeerd en is waarschijnlijk niet zo veel anders dan het originele beeld. De film waarover de hoofdpersoon bestaat wordt via de animatie waarschijnlijk wel iets anders neergezet dan dat hij echt is, maar ze hadden ook gewoon clips uit de film kunnen laten zien.
Wordt het verhaal er meer of minder geloofwaardig van? Iets meer, omdat de persoon die het verhaal vertelt te zien is. Maar door de film waarover hij spreekt juist weer te animeren en anders te laten zien misschien weer wat minder.

Ethiopiques – Revolt of the Soul

Waar gaat de documentaire over? Het verhaal achter de bekende CD-reeks Ethiopiques, over de Ethiopische muziekgeschiedenis.
Wie is de hoofdpersoon? Franse muziekjournalist Francis Falceto, de bedenker van Ethiopiques. De mensen die worden geïnterviewd
Welke van de drie animatieprincipes (Penetratie, Fabricage en Condensatie) is/zijn hier ingezet? Fabricage
Wat is volgens jou het doel of het effect van de inzet van die principes mbt het onderwerp van de documentaire? De animaties geven een sfeerbeeld van de muziekscene in Ethiopië.
Wat is de meerwaarde van animatie hier? Ik denk wat meer om het beeld interessant te maken. Zo te zien worden er niet echt verhalen verteld met de animatie. dat doen de beelden van de mensen die geïnterviewd worden al.
Wordt het verhaal er meer of minder geloofwaardig van? Een beetje hetzelfde, de animatie geld meer als ondersteuning. De verhalen zijn geloofwaardig omdat je echte mensen en archiefbeelden ziet. De animaties voegen hier niet heel veel aan toe.

A Bastard Child

Waar gaat de documentaire over? Het verhaal van de grootmoeder (Hervor) van de filmmaker Knutte Wester, ze heeft geen gemakkelijke jeugd gehad als bastaardkind in Zweden.
Wie is de hoofdpersoon? Hervor
Welke van de drie animatieprincipes (Penetratie, Fabricage en Condensatie) is/zijn hier ingezet? Fabricage, Condensatie
Wat is volgens jou het doel of het effect van de inzet van die principes mbt het onderwerp van de documentaire? Een verhaal vertellen waar geen filmbeelden van zijn. Zo kunnen belangrijke momenten uit Hervors leven toch worden getoond.
Wat is de meerwaarde van animatie hier? De aquarel heeft een soort effect van vervlogen tijden en geschiedenisboeken. De frames duren lang, waardoor het meer foto’s lijken. Het is lang geleden gebeurt. Heftige momenten hebben misschien iets minder impact als animatie. Het is een goede vervanging voor momenten waar geen filmbeelden of foto’s beschikbaar van zijn.
Wordt het verhaal er meer of minder geloofwaardig van? Meer, omdat er ook archiefbeelden tussen zitten. De voice-over is ook geloofwaardig, terwijl dit waarschijnlijk niet Hervor zelf is. De herinneringen worden heel natuurlijk vertelt en de animatie ondersteund het.

Deprogrammed

Waar gaat de documentaire over? Over hoe geïndoctrineerde mensen zoals cultleden en jihadisten hun weg weer terugvonden naar een normaal wereldbeeld.
Wie is de hoofdpersoon? Een voormalig lid van de Unification Church, een skinhead en een jihadist.
Welke van de drie animatieprincipes (Penetratie, Fabricage en Condensatie) is/zijn hier ingezet? Fabricage, Penentratie
Wat is volgens jou het doel of het effect van de inzet van die principes mbt het onderwerp van de documentaire? Er wordt een belevingswereld gemaakt. Je komt in het hoofd van de hoofdpersonen en loopt als het ware met ze mee. Je loopt in hun wereld, waardoor je het meer begrijpt en snapt dat iedereen prooi kan vallen aan indoctrinatie.
Wat is de meerwaarde van animatie hier? Er wordt echt een ervaring gecreëerd, de gevoelens van de hoofdpersonen worden metaforisch weergegeven. Zo krijg je meer begrip dat bijvoorbeeld een interview en archiefbeelden van de personen.
Wordt het verhaal er meer of minder geloofwaardig van? Minder, sommige mensen kunnen misschien denken dat dit een videogame is met een verzonnen verhaal. Dit komt door de beeldtaal van VR. De voice-overs vind ik wel overtuigend.


Week 2: (13-04-2020) Les 2: Principes/theorie van storytelling en non-fictie

Opdracht 2: Voor deze opdracht halen we de lesstof van de vorige periode er weer bij. We gaan opnieuw met de 36 dramatische situaties van Polti, de 7 dramatische personages en de 31 narratieve elementen van Propp aan de slag.

Baudet en het Kremlin.

1.De schurk (vecht tegen de held) Rusland en Baudet
2.De schenker (helpt de held met voorbereiden) Mensen zoals Anton Shekhovtsov, Michael Carpenter en Ben de Jong
3.De helper (helpt de held in zijn queeste) Mensen zoals Anton Shekhovtsov en Michael Carpenter, ervaring hebben met het onderzoek. Ook de mensen die Zembla toegang tot de appgroep hebben gegeven.
4.De gezochte (meestal een prinses, trouwt met de held aan het eind van de queeste) Een band met Rusland. Dit kan je zien als personen die een band met Rusland suggereren, zoals John Laughland en Vladimir Kornilov
5. De zender (zorgt ervoor dat de held aan de queeste begint) Ben de Jong, die als eerste het gevoel had dat Baudet door Rusland beïnvloed werd
6. De held (ook wel de zoeker of het slachtoffer) Zembla en de inlichtingen die helpen bij het onderzoek.
7. De valse held (probeert met de eer van de held te gaan strijken) Ik denk dat er niet echt een valse held is. Misschien Van Otten, die zijn hachje probeert te redden door met Zembla te praten.

31 narratieve functies van Propp
4. De schurk probeert informatie te bemachtigen: Rusland probeert informatie over anti-Europese partijen te vinden zodat ze die partijen kunnen beïnvloeden en de EU zo van binnenuit kunnen destabiliseren.
6. De schurk probeert de held/het slachtoffer te bedriegen om iets/iemand te bemachtigen: Dit vind ik zelf altijd heel typisch bij Baudet: hij probeert altijd een soort psychologische trucjes toe te passen als hij iets wordt gevraagd, bijv. Door te zeggen dat iets ‘’uit de context is gehaald’’. Ook wordt er gesuggereerd dat Rusland belastende informatie over Baudet heeft en hem zo bestuurt.
14. De held ontvangt een magisch object/wordt magische hulp toegezegd: Zembla ontvangt toegang tot appgroepen van Forum voor Democratie. Hierin staan belangrijke berichten die door de rest van de aflevering worden gebruikt. De appgroep is zwaar bewijs tegen Baudet.
16. De held en schurk gaan een direct gevecht aan: Baudet wordt geïnterviewd door Zembla.
19. De held vindt waar hij naar op zoek was: Zembla heeft duidelijk bewijs gevonden dat Baudet banden heeft met Rusland.

36 dramatische situaties van Polti
4. Wraak tussen verwanten: Van Otten, medeoprichter van Forum voor Democratie die uit de partij is gezet, is bereid om met Zembla te praten over wat er allemaal is gezegd in de appgroep. De interviewer vraagt zelfs of dit als wraak op Baudet kan worden gezien.
5. Achtervolging: Zembla volgt het spoor van verdachte banden tussen Baudet en Rusland.
6. Ramp/Groot onheil: De ramp van de MH17.
9. Vermetele onderneming: Het onderzoek naar Baudets banden met Rusland is erg moeilijk. De banden en vooral de geldstromen zijn lastig aan te tonen. Alle verdachten ontkennen hard dat ze er iets mee te maken hebben.
11. Raadsel: Waarom is Baudet zo hard tegen de EU, maar zeer mild tegenover Rusland?
30. Ambitie: Zembla raakt niet snel ontmoedigd in het onderzoek. Baudet is een zeer ambitieus persoon die koste wat het kost zijn mening zal volhouden.



Week 3: (04-05-2020) Fictie en Non-fictie: Actualiteit

1. Renee Verhoeven - The Future of Money

-Welk maatschappelijk thema wordt hier aangekaart en met welk genre wordt gespeeld? Hoe?
Het thema van sociale hiërarchie en geld. Het genre dat wordt bespeeld is een typische introductie/reclamefilmpje voor een bedrijf. Dat wat het bedrijf doet wordt aan je uitgelegd. Het bedrijf hoopt dat je hun product/service gaat gebruiken door dit filmpje. De context van een typisch bedrijvenfilmpje, met de vriendelijke voice-over en duidelijke graphics, wordt gebruikt om juist een ingrijpend en wellicht absurd systeem te introduceren. Mensen zelf hebben waarde die wordt beïnvloed door hoeveel ze worden gewaardeerd door mensen, merken en bedrijven. Het filmpje wil ons laten nadenken over hoe geld onze maatschappij beïnvloed en hoe we dit ook anders zouden kunnen den. Ik krijg er een dystopisch gevoel van, een premisse voor een sci-fi verhaal.
-Voel jij je als maker geroepen om je met maatschappelijke, politieke thema’s bezig te houden? Voel je je vooral aangetrokken tot fictie, non-fictie, of door het spel met genres? Licht toe
Ik voel me vaak niet geroepen om me met maatschappelijke thema’s bezig te houden. Ik hou niet van confrontatie en vind het vaak erg moeilijk om te besluiten hoe ik dat zou willen weergeven. Ik heb vaak het gevoel dat als je zo’n onderwerp neemt dat je dat dan meteen erg goed moet doen en dat houdt me tegen. Maar ik wil het zeker wel wat vaker proberen. Een deel is ook gewoon onwennigheid omdat ik nooit vaak erover heb nagedacht en het niet vaak heb gedaan. Er zijn zeker wel thema’s waarvan ik vind dat er meer aandacht aan moet worden besteed.
Ik voel me over het algemeen meer aangetrokken tot fictie. Ik vind het ook interessant als een maatschappelijk thema via fictie wordt aangekaart. Het spel met genres vind ik leuk als er een soort fictie-element in zit. Dat is ook de reden waarom ik dit filmpje heb gekozen, omdat ik meteen moest denken aan hoe je hier een spannend verhaal uit kan maken. Ik vind non-fictie ook wel leuk, maar vooral in de vorm van documentaires. Als ik erover nadenk volgen de meeste documentaires die ik leuk vind ook vaak een soort verhaal.
-Wordt je meer geïnspireerd door actuele, maatschappelijke producties, of meer door tijdloze verhalen? Licht toe. Noem daarbij een maker (illustrator/animator/kunstenaar) uit de lessen waar je je mee verwant voelt.
Ik denk iets meer door actuele producties. Ik zal bekennen dat ik niet veel actuele kunstenaars volg. Ik kijk wel vaak nog TV, ik vind dat de Nederlandse publieke omroep heel erg waardevol is en vaak goede actuele programma’s maakt. Maar ik wordt hierdoor vaak niet geïnspireerd. Ik haal de meeste inspiratie eigenlijk uit muziek, voornamelijk de riot-grrrl beweging uit de jaren 90 (bekendste voorbeeld is de band Bikini Kill) en de nieuwe bands die nu dit genre nog levend houden. Het thema vrouwenrechten vind ik belangrijk en ik vind het zo interessant hoe dit via rockmuziek, een voornamelijk mannelijk genre, geuit wordt. Bij het genre hoort ook een herkenbare visuele stijl met krantenknipsels een hoog doe-het-zelf gehalte. De teksten zijn vaak heel eerlijk en rauw, maar er zijn ook meer poëtische nummers. Je hoort gewoon niet vaak over de gevoelens van de vrouw in rockmuziek en dat vind ik zo mooi. Ik haal er dan ook veel kracht en zelfvertrouwen uit.

Ik vind de kunstenaar William Kentridge heel boeiend. Hij neemt ook een thema dat dicht bij hem staat en maakt hier een poëtisch, maar erg eerlijk beeld van. Er is een mix van fictie en de werkelijkheid die goed gebalanceerd is. Het materiaal, houtskool, is ook heel expressief. Ik krijg er een soort onbeschrijflijk oergevoel van dat ik ook bij de muziek waar ik het over had krijg.

2. Lees Waarom feiten niet het antwoord zijn op nepnieuws Beschrijf in (een half A4’tje) wat je van het artikel vond en welke zinnen/opvattingen je inzichtgevend of juist irritant en verwarrend vindt en waarom.
Ik vind het discussiëren over wat de waarheid betekent in de filosofie een beetje onnodig. Het meeste nepnieuws gaat over iets wat gebeurd is op een andere plek/tijdstip dan de nepnieuwsverspreider je wil laten geloven, of bijvoorbeeld technieken die je zouden helpen om het virus niet te krijgen. In deze berichten is het makkelijk na te gaan of iets de waarheid is. De waarheid van nepnieuws is vaak gewoon zwart/wit. De diepere betekenis van waarheid vind ik daarbij gewoon niet relevant. Ik vind het nutteloos om te gaan zitten discussiëren over wat de waarheid betekent in filosofische zin. Ja, iedereen heeft zijn versie van de waarheid, maar toch vind ik de waarheid eerder objectief dan subjectief. Door een subjectieve waarheid zou ik juist nog meer zekerheid in de wereld verliezen.

Ik vind wel dat de reden waarom factchecken niet altijd werkt goed beschreven wordt. Sommige mensen zitten zo in hun eigen bubbel dat ze de waarheid toch niet accepteren. Deze mensen wantrouwen de media toch al, dus daar is weinig mee in te brengen.

Ik denk dat het idee dat naar voren wordt gebracht wel in een gesprek tussen twee personen kan werken, maar wat minder als een nieuwsbron of de media dat doet. Als een grote krant alles gaat publiceren en zegt dat alle standpunten wel eens juist zouden kunnen zijn als je er op een bepaalde manier naar kijkt, zouden mensen kunnen denken “zie je wel!’’ en alleen maar dieper in hun wereldbeeld zinken, zonder de andere kant te onderzoeken. Dit soort berichtgeving lijkt me ook onduidelijk. Wel vind ik dat het meer zal helpen als je die mensen respectvol behandeld en ze zo probeert over te halen. Velen van hen geloven in wat ze geloven omdat hun ideeën als gek worden beschouwt. Doordat ze belachelijk worden gemaakt in de media gaan ze juist steeds meer wantrouwen. Ze worden uitgelachen en voelen zich daardoor vaak een soort anarchistische underdog die iets weet wat anderen niet weten. Het is waar dat alleen maar harder schreeuwen dat iets de waarheid is waarschijnlijk niet zal helpen.

Ik heb er moeite mee om de waarheid als iets dat in perspectieven en waarden verdraaid kan worden te zien. Dit komt waarschijnlijk omdat ik zelf wel de media vertrouw en dat dus als de waarheid zie. Dus misschien is mijn waarheid ook wel subjectief. Toch denk ik dat factchecken en een beetje meer empathie goed zullen helpen.


Week 4: (05-2020) Les 4: Complottheorien

Kies een van de complottheorieën rondom het Coronavirus: De overheid gebruikt Corona als excuus om ons aan de vaccins te krijgen.

Zoek online bronnen/ kanalen waar complotdenkers hun theorieen delen. (Misschien kom je op schimmige websites. Browse in private mode, als je dit onprettig vindt)
https://www.ninefornews.nl/
https://jdreport.com/
https://www.stop5gnl.nl/

Volgens de theorie wordt het coronavirus als dwangmiddel gebruikt om ons allemaal te vaccineren tegen onze wil. Deze theorie gaat er bij voorbaat al van uit dat vaccinaties slecht zijn. De laatste jaren was er al een groeiende groep mensen die vaccinaties niet meer vertrouwen. Het virus heeft de angst alleen maar erger gemaakt. Vaccinaties zouden autisme veroorzaken en ons juist alleen maar zieker maken. Of ze worden gebruikt om ons te besturen, door microchips onder onze huid te spuiten:

‘’Het lijkt er nu toch echt op dat er op een zeker moment een soort burgeroorlog zal ontstaan in dit land. Het kabinet chanteert nu het complete land met vaccinaties, want anders géén evenementen. Mensen die op de hoogte zijn van de werkelijke agenda van de coronahoax weten dat het ultieme doel is totale wereldcontrole met daarbij als belangrijk onderdeel verplichte vaccinaties.’’

Er zijn veel kenmerken van complottheorieën die hier van toepassing zijn:
1 - Een complottheorie gaat uit van grootschalig bedrog met kwaadaardige opzet, dat op geheime en/of illegale wijze wordt uitgevoerd.
Tot ongeveer je 14de krijg je vaccinaties tegen allerlei ziekten. Veel hiervan zijn verplicht Dit is dus een heel grote operatie. Dit wordt niet perse in het geheim uitgevoerd, maar theoristen denken dat de echte reden achter de vaccinatie geheim wordt gehouden. We zouden allemaal bedrogen worden.
2 - Een complottheorie concurreert altijd met ‘het officiële verhaal’. Vrijwel altijd bestaan er ook meerdere, elkaar op cruciale punten tegensprekende complottheorieën als alternatieve verklaring naast het officiële verhaal over dezelfde gebeurtenis.
Het officiële verhaal is dat vaccinaties ons beschermen en ons helpen. Dit wordt door de theoristen niet geloofd, terwijl er duidelijk bewijs is dat groepsimmuniteit door vaccins helpt. Er zijn ook verschillenden meningen waarom we gevaccineerd worden, de ene beweert dat door microchips in vaccinaties we zullen worden bestuurd als robots en de ander beweert weer dat de overheid ons zwakker wil maken door ons in te spuiten en zo de bevolkingsgroei in toom wil houden.
3 - Een complottheorie gaat ervan uit dat de vermeende samenzweerders hypercompetent zijn: gezien de reusachtige schaal waarop het bedrog dient plaats te hebben gehad, zou er sprake moeten zijn van ongelofelijke toewijding, meesterlijke planning, allesomvattende voorbereiding en een feilloze uitvoering.
De samenwerking tussen wereldleiders en gezondheidsorganisaties wordt door mensen als een gigantisch netwerk zien. Deze samenwerking is zo groot dat er niet aan zullen kunnen ontsnappen.
4 - Een complottheorie wordt vaak zodanig geconstrueerd dat deze onfalsifieerbaar is. Tegenbewijs wordt weggewuifd of zelfs verdraaid, alsof het juist bewijs is ten gunste van de complottheorie.
Het is duidelijk dat tegenbewijs tegen de complottheorieën niet wordt geloofd, want als iedereen gewoon zou geloven in vaccinaties zouden we geen complottheorie erover hebben. Zelfs als een kind overlijdt aan een ziekte die voorkomen had kunnen worden, zeggen de theoristen dat het door de dokters komt die stiekem toch gevaccineerd hebben.
5 - In vrije, democratische samenlevingen zijn complottheorieën vaak gericht tegen de elite, ondanks het bestaan van vrije pers en vrij onderzoek. In onvrije, dictatoriale samenlevingen worden complottheorieën veelvuldig door de regimes gebruikt om minderheden de schuld te geven van problemen in de maatschappij.
In onze vrije samenleving wordt gezegd dat de overheid ons forceert om onze kinderen te vaccineren. De mensen hogerop zouden ons voor de gek houden omdat wij ‘’dom’’ zijn en alles accepteren. Dit complot wordt niet door de overheid zelf verspreid, het komt uit de samenleving zelf.


Week 5: (06-2020) Eindopdracht

Renee Verhoeven - The future of money

Wat is de intentie of wat zijn de motieven van de maker? Ik denk dat de intentie is om ons na te laten denken over hoe grote bedrijven (en geld) ons leven beïnvloeden en dat we op moeten passen. We moeten bedrijven niet langzaamaan steeds meer van onze privacy laten wegnemen, anders krijg je misschien een toekomst zoals in het filmpje wordt voorgesteld. Aan het einde zie je de vragen ‘Is it possible to create a dynamic system where power and social backing are inextricably linked?’ en ‘Does a money driven society make people act asocial?’ Het filmpje is ook een beetje humoristisch, omdat het idee voor ons absurd is, terwijl het misschien niet te ver weg is als we niet oppassen. Je verwacht een echt reclamefilmpje, terwijl je een soort waarschuwing/’’wat als?’’ vraag krijgt. Ik denk dat niet veel mensen dit als een echt bestaand product zouden aanvaarden omdat het concept te absurd is en de presentatie af en toe een beetje humoristisch. De sfeer van het filmpje is heel positief en beleeft veel mooie dingen, terwijl de kijker er een beetje een onheilspellend gevoel bij krijgt.

Is er sprake van een spel met genres? Ja, de productie doet zich voor als een echt reclamefilmpje voor een bedrijf. Dat wat het bedrijf doet wordt aan je uitgelegd. Het bedrijf hoopt dat je hun product/service gaat gebruiken door dit filmpje. De context van een typisch bedrijvenfilmpje, met de vriendelijke voice-over en duidelijke graphics, wordt gebruikt om juist een ingrijpend en wellicht absurd systeem te introduceren. Het filmpje is vooral fictie, maar speelt wel in op actuele gevoelens zoals wantrouwen tegen het huidige economische systeem. De vorm van een reclamefilmpje wordt door de kunstenaar gebruikt om een bericht over waarde uit te dragen.

Op welke emoties en thema's speelt de maker in? Welke visuele en narratieve principes? De maker speelt in op je verwachting van een reclamefilmpje en je gevoelens over waarde. Iedereen weet hoe een reclame eruitziet. Ik herken een beetje de dramatische situaties 16 (krankzinnigheid) en 22 (alles opgeofferd aan een passie) erin. Het idee dat het filmpje voordraagt is voor ons heel raar, te gek voor woorden. Je zou al je privacy op moeten offeren voor dit systeem, wat het bedrijf dan ook van je vraagt in de reclame.

Wat kenmerkt deze producties visueel en/of qua audio? De verteller legt een concept uit en beantwoord je vragen. Ze kijkt een beetje vooruit en weet zeker dat dit product je leven zal verbeteren. Haar stem is ook een beetje robotisch (onheilspellend, science-ficction). Alles is positief en dit product zal je leven beter maken. Ik denk dat het iets meer aan de kant van de dark arts ligt. Er wordt niet echt gezegd wat er gebeurt als je het systeem niet gebruikt, maar waarschijnlijk zal je reputatie wel dalen en wordt je leven slechter.Er is een bepaalde beeldtaal aan verbonden: gebruik van tekst en logo’s, geld, beloftes die te mooi lijken om waar te zijn. Typografie en iconografie worden gebruikt (een stokpoppetje, icoon voor de mens, wordt bijvoorbeeld in een geldteken veranderd.). Graphics worden gebruikt ter verduidelijking. Het filmpje is dus ook een beetje educatief.

Maak het product (bv een boekje) voor een zelfgekozen doelgroep In het filmpje wordt wel gepraat over hoe het systeem werkt, maar niet hoe deze metingen van je populariteit worden gedaan. Idee: een app die jouw populariteit bijhoudt en suggesties geeft om dit beter te maken. De app maakt gebruik van je sociale gegevens, social media en volgt je gedrag via gps, je belgeschiedenis, etc.

Doelgroep: Gebruikers van Sunnyside, waarschijnlijk hippe, rijke jongeren die veel om hun imago geven.

Maak aan je doelgroep duidelijk wat de geanalyseerde producties kenmerkt. Wat zijn de specifieke eigenschappen van deze producties? Is het een specifiek (traditioneel) genre, of wordt er een spelletje gespeeld? Waaruit maak je op of het feit of fictie is? Wat de motieven zijn van de maker? Kenmerk productie: Reclame, veelbelovend, gebruiksgemak, geen geld meer nodig, tekst, iconen, educatieve graphics, onheilspellend, sci-fi elementen, grote bedrijven met te veel macht, opgeven van al je privacy voor gebruiksgemak, imago.

Het behalen van een hoge sociale score wordt een soort spel doordat je de scores van je vrienden kan zien. De app is een mix tussen een spel en een soort self-improvement app.

Fictie: je weet dat dit systeem nu niet gebruikt wordt, de sci-fi vormgeving, dystopisch toekomstbeeld, geen prijzen (is dit product bijv. op subscription basis?), Het idee dat iedereen dit product misschien wel verplicht moet gebruiken om het te laten werken.